КОНСУМАЦИЯТА НА КАКАО ПОДОБРЯВА БАЛАНСА НА ЛИПИДИ В КРЪВТА




Редовната консумация на какао може да понижи нивото на "лошия" холестерол, показват резултатите от изследване на китайски учени.
 
Екип изследователи от Китайската академия за медицински науки и Пекинския обединен медицински колеж (Peking Union Medical College) анализирали резултатите от няколко отделни научни проекта, които са изследвали ефекта на какаото върху нивата на холестерола в кръвта. 
 
Били проучени общо осем изследвания, които разглеждали краткосрочния ефект от консумацията на какаови продукти (с висок процент на какао). Резултатите се базират на данни събрани от общо 215 доброволци.

Подробния анализ на всички данни показал, че съдържанието в кръвта на  липопротеини с ниска плътност (LDL) - наричани понякога "лош холестерол", както и нивата на общия холестерол при доброволците, консумиращи какао и какаови продукти, е по-ниско със средно 4%. Въпреки това, съдържанието на HDL (добрия холестерол) при двете групи не се различава значително. 
 
Учените напомнят, че холестеролът е изключително важен градивен компонент на клетъчната мембрана със  значение за правилното функциониране  на клетките в организма.

Авторите на изследването са на мнение, че нивото на общия холестерол и нивото на "лошия" холестерол намалява само при хора,които консумират какаови продукти в малки количества. Освен това, тези благоприятните ефекти от приемането на какаови продукти се наблюдава само при хора, които са изложени на риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания.
 
 
„Консумацията на какао и какаови продукти в умерени количества може да подобри баланса на липидите в кръвта. Става въпрос, обаче за продукти с голям процент на какао и минимално съдържание на захар и мазнини. Важно е, да се отбележи, че хапването на големи количества какаови продукти, като шоколад или подсладено мляко с какао, няма подобен положителен ефект.“ - категорични са учените.

Информация: www.google.com