Продукти:
1 кг
узрели, здрави, жълти, месести джанки,
1 кг
захар,
1 ч.ч.вода,
1 ч.л. лимонена киселина,
по желание индрише или
ванилия за аромат.
Сливите се измиват,махат
се костилките, обелват се като се се
пускат в студена вода за да не почернеят. През това време се приготвя сироп от
водата и захарта. Сливите се изцеждат от водата и се пускат във врящия сироп. След завирането се отдръпват от
огъня за 1-2 часа за да поемат сливите
от сиропа. Връщат се обратно и сладкото се вари на силен огън. Щом сиропът
започне да се сгъстява, силата на огъня се намаля и по желание се прибавят 2-3
листа индрише. Когато сладкото получи необходимата гъстота, индришето се
изважда,добавя се 1 ч. лъжичка лимонена киселина. След около 3-4 минути сладкото
се сваля от огъня и се изсипва в добре подсушени, затоплени бурканчета с винт. Затварят
се и бурканчетата се обръщат на капачка до изстиване. По този начин се
херметизират.
С такова сладко и чаша вода нашите прабаби са черпели гостите си.
Опитайте и да Ви е сладко!