СЛАДКО ОТ ДЖАНКИ




Продукти: 
1 кг узрели, здрави, жълти, месести джанки,
1 кг  захар,
1 ч.ч.вода,
1 ч.л. лимонена киселина,
по желание индрише или ванилия  за аромат.


Сливите се измиват,махат се костилките, обелват се като се  се пускат в студена вода за да не почернеят. През това време се приготвя сироп от водата и захарта. Сливите се изцеждат от водата и се пускат във  врящия сироп. След завирането се отдръпват от огъня  за 1-2 часа за да поемат сливите от сиропа. Връщат се обратно и сладкото се вари на силен огън. Щом сиропът започне да се сгъстява, силата на огъня се намаля и по желание се прибавят 2-3 листа индрише. Когато сладкото получи необходимата гъстота, индришето се изважда,добавя се 1 ч. лъжичка лимонена киселина. След около 3-4 минути сладкото се сваля от огъня и се изсипва в добре подсушени, затоплени бурканчета с винт. Затварят се и бурканчетата се обръщат на капачка до изстиване. По този начин се херметизират. 

С такова сладко и чаша вода нашите прабаби са черпели гостите си. 
Опитайте и да Ви е сладко!