УНИВЕРСАЛЕН СМЕТАНОВ СОС ЗА ТОРТЕЛИНИ с различни плънки




Може би, много пъти сте ги виждали на „италианския щанд“ в магазина където пазарувате. Замисляли сте се - колко добре изгледат, но с какъв сос вървят. Предлагаме Ви един лесен сос, който се приготвя за минути и е универсален независимо с какъв пълнеж са тортелините, които сте предпочели.








Продукти:
200 гр. сметана,
1 средна глава лук,
2 скилидки чесън,
босилек,
олио или зехтин,
100 мл. вода.

Почистваме лука и чесъна, нарязваме ги на много ситно и ги смесваме. В голям тиган загряваме мазнината, слагаме лука, чесъна и босилека – запържваме леко, толкова колкото да усетим аромата им. Заливаме ги с водата и оставяме да къкрят за да се задуши сместа и леко да омекне. Добавяме сметаната и бъркаме до консистенция. Оставяме да къкри на намален котлон и минаваме към следващия етап.
Сваряваме тортелините според инструкцията на опаковката. Отцеждаме ги с лъжица на дупки и ги добавяме към соса. Дори да има останала вода по тях, не се притеснявайте, разбъркайте и оставете още около 2-3мин да къкрят на котлона.

Buon Appetito и най важното.... гответе с любов и усмивка.