ПИЛЕ ПЛАКИЯ




Продукти: 
1 пиле,
5 глави лук,
2 моркова,
1 филийка целина,
6-7 скилидки чесън,
1 дафинов лист,
10 зърна черен пипер,
5-6 лъжици мазнина,
1 суп. лъжица брашно,
1/2 чаша вино,
                                                                                    4 домата,
                                                                                    1 лимон,
                                                                                    магданоз и сол.


Пилето се нарязва на порции, залива се с гореща вода, оставя се да заври и се посолява. Прибавят се морковите и целината. След 10мин. се прибавя лука, нарязан на филийки, чесъна, дафиновия лист, черния пипер и мазнината. Ястието се вари на тих  огън до полусваряване на месото, след което се прехвърля в тавичка и се пече на умерено силна фурна, като се прибавя  брашното, размито с ½ чаша вино. Доматите се нарязват на филийки и се нареждат отгоре, а върху тях няколко лимонови резена. Плакията се поръсва със ситно нарязан магданоз и се поднася студена.