Продукти:
1 пиле,
5 глави
лук,
2 моркова,
1 филийка целина,
6-7 скилидки чесън,
1 дафинов лист,
10 зърна черен
пипер,
5-6 лъжици мазнина,
1 суп. лъжица брашно,
1/2 чаша вино,
4 домата,
4 домата,
1
лимон,
магданоз и сол.
Пилето се нарязва на
порции, залива се с гореща вода, оставя се да заври и се посолява. Прибавят се
морковите и целината. След 10мин. се прибавя лука, нарязан на
филийки, чесъна, дафиновия лист, черния пипер и мазнината. Ястието се вари на
тих огън до полусваряване на месото, след
което се прехвърля в тавичка и се пече на умерено силна фурна, като се прибавя брашното, размито с ½ чаша вино. Доматите се
нарязват на филийки и се нареждат отгоре, а върху тях няколко лимонови
резена. Плакията се поръсва със ситно нарязан магданоз и се поднася студена.