Как да отслабнете - няколко стъпки без йо-йо ефект


  • Първа стъпка. Ограничете, не само за определен период, а въобще консумацията на продукти, които носят излишни калории. В тази група попадат течните храни, които често забравяме да калкулираме – кафе специалитети, шейкове, млечни напитки, алкохол. Отказът от богати на калории течности води до лесно и бързо лишаване от няколко килограма. 
  • Втора стъпка. Движете се повече. Не се налага непременно да посещавате фитнес център  или да тичате на стадиона всекидневно. Опитайте се да се движите повече в ежедневието си: ходете пеша, вместо да взимате превозно средство за една спирка; карайте колело ,отделете време за разходка; дори почистването у дома е начин да се поддържа форма, стига да е организирано и експедитивно.
  • Трета стъпка. Задължително е, храната, от която се нуждаете, да я приемате на малки порции през деня. Това стабилизира количеството кръвна захар, чието постоянно ниво контролира апетита. При балансираното меню в съотношение: 40 зеленчуци, 30 зърнени храни и 30 белтъчини се поддържа енергиен заряд за по-продължителен период за организма. Пропускането на хранене, особено на закуската, не помага за загубата на тегло. В действителност тези, които не се хранят през деня или пропускат ядене, преяждат вечерно време.
  • Четвърта стъпка. Често сте склонни да бъркате жаждата с глада. Приемането на достатъчно вода гарантира да не се изпита чувство на глад, когато реално организмът не се нуждае от храна. По-същественото е, че водата участва във всички процеси в тялото и спомага за усвояването на хранителните вещества.
  • Пета стъпка. Проучвания показват, че когато ни е скучно или сме тъжни и разтревожени посягаме към храната. За тази цел трябва да се открие причината за негативното емоционално състояние и се потърси начин за решаване на проблема. В случай, че честото хранене се дължи на липса на занимание и излишък от свободно време, намирането на хоби или участие в групови дейности, са вариант на решение. 

Информация: www.google.com