ХРАНЕНЕ И ВЛИЯНИЕТО МУ ВЪРХУ ЗРЕНИЕТО



Хората, които приемат витамини и хранителни вещества, като цинк и омега 3 мастни киселини, в ежедневното си меню, са с по-малък риск от развитие на дегенерация на макулата.


Откритията са направени от изследователи от няколко различни университета в Нидерландия, включително и
Erasmus Medical Center в Ротердам.

По време на проучването експертите изследват 2167 души, на възраст над 55 години. Всеки един от тях има един или повече гени, които предразполагат към дегенерация на макулата. Учените взимат също така под внимание и хранителните навици на доброволците.

Учените заключават, че при хората, които ежедневно приемат цинк, витамини, омега 3 мастни киселини или лутеин, зеаксантин и бета каротин, рискът да развият дегенерация на макулата намалява значително.


Храните, богати на цинк, са: стриди, червено месо, ядки и бобови зърна. Омега 3 мастни киселини можем да си набавим от мазните риби като сьомга, скумрия, сардина, херинга и хамсия.


Бета каронинът пък намираме в множество плодове и зеленчуци, включително моркови, сладки картофи, спанак, кайсии и зелени чушки. А храните богати на лутеин и зеаксантин са: яйцата и всички листни зеленчуци.

 Информация: www.google.com