Какаовото дърво е представител на семейство стеркулиеви. Плодът му е
обратнояйцевиден или елипсовиден, с издължен връх. Сочната месеста част на
някои видове може да се консумира. В нея са разположени плътно в 5 реда големи семена –
около 25 – 60 броя.
Семената на растението са се използвали от индианците за приготвянето на „горчива вода“ - „какахуатл“, откъдето идва и наименованието „какао“. Индианците произвеждали още хранителния продукт „чоколатл“.
Семената на растението са се използвали от индианците за приготвянето на „горчива вода“ - „какахуатл“, откъдето идва и наименованието „какао“. Индианците произвеждали още хранителния продукт „чоколатл“.
Плодовете му се събират два пъти годишно – след узряване, след което се разтварят с нож, а зърната се чупят, за да се извлече пихтиестата маса от тях.
Плодовете се оставят да ферментират и ако процесът се извърши правилно, семената добиват
специфичен нежен аромат и имат сладникаво-маслен вкус. Те съдържат теобромин, следи откофеин, гликозиди,
дъбилни и багрилни вещества и др. Източник са на какаово масло, от което
се добива добре познатото какао на прах.
Благодарение на теобромина, какаовите питиета и шоколадът притежават тонизиращо действие. То се цени от медицината, където се използва за терапия и профилактика на физическо и емоционално напрежение.
Използва се и за повишаване на трудоспособността или за бързото възстановяване на физическите сили след заболяване или изтощителна дейност.
Какаовото масло се прилага още в локални терапевтични и козметични средства.
Благодарение на теобромина, какаовите питиета и шоколадът притежават тонизиращо действие. То се цени от медицината, където се използва за терапия и профилактика на физическо и емоционално напрежение.
Използва се и за повишаване на трудоспособността или за бързото възстановяване на физическите сили след заболяване или изтощителна дейност.
Какаовото масло се прилага още в локални терапевтични и козметични средства.