ТОНИЗИРАЩО ДЕЙСТВИЕ НА КАКАОВОТО МАСЛО



Какаовото дърво е представител на семейство стеркулиеви. Плодът му е обратнояйцевиден или елипсовиден, с издължен връх. Сочната месеста част на някои видове може да се консумира. В нея са разположени плътно в 5 реда големи семена – около 25 – 60 броя.

Семената
 на растението са се използвали от индианците за приготвянето на „горчива вода“ - „какахуатл“, откъдето идва и наименованието „какао“. Индианците произвеждали още хранителния продукт „чоколатл“.

Плодовете му се събират два пъти годишно – след узряване, след което се разтварят с нож, а зърната се чупят, за да се извлече пихтиестата маса от тях.

Плодовете се оставят да ферментират и ако процесът се извърши правилно, семената добиват специфичен нежен аромат и имат сладникаво-маслен вкус. Те съдържат теобромин, следи откофеин, гликозиди, дъбилни и багрилни вещества и др. Източник са на какаово масло, от което се добива добре познатото какао на прах.

Благодарение на теобромина, какаовите питиета и шоколадът притежават
 тонизиращо действие. То се цени от медицината, където се използва за терапия и профилактика на физическо и емоционално напрежение.

Използва се и за повишаване на
 трудоспособността или за бързото възстановяване на физическите сили след заболяване или изтощителна дейност.

Какаовото масло се прилага още в локални терапевтични и козметични средства.