Продукти:
6 чушки –
пиперки
4 домата
1 ч. ч.
ориз
1 средно
голяма глава лук
2 моркова
2 скилидки
чесън
1 ч. л.
червен пипер
3 бр.
дафинови листа,
сол,
чубрица, олио,
2 супени
лъжици брашно
Почистете и
измийте добре ориза, сложете го в малка тенджера,залейте го с малко вода и го
оставете да поври докато започне леко да набъбва.
Почистете и нарежете на ситно
лука и двата моркова.
Измийте
доматите, отрежете „капачетата“ им и ги издълбаите с чаена лъжица. Накълцайте
вътрешностите от доматите и ги направете на салца.
В дълбок тиган, загрейте олио, след което към него
добавете лука, морковите, доматената салца и нарязания на ситно чесън и
разбъркайте добре за около две три минути докато морковите започнат леко да се
запържват. Към тях добавете и ориза и отново разбъркайте на слаб огън. Към
сместа с ориза добавете 1 чаена чаша вода, подобавете сол, червения пипер,
чубрицата и разбъркайте добре. Оставете да къкри на слаб огън докато поеме
водата.
За да
напълните чушките и доматите със сместа, използвайте чаена лъжица. Пълнете
всеки от зеленчуците не догоре, тъй като при печенето оризът ще набъбне още и
ще прелее или зеленчуците ще се спукат. Отворите потопете в брашно.
Нужно е
тавата, в която ще печете чушките и доматите да е с висок борд. Подредете
напълнените зеленчуци. Налейте вода в тигана в които приготвихте плънката
достатъчна да покрие всичко в тавата. Добавете сол, две
супени лъжици олио и дафиновите листа и разбъркайте. Излейте внимателно,
образувалия се сос в тавата – ако е нужно допълнете с вода, до покриването на
чушките и доматите.
Печете на
най-долното ниво, в предварително загрята на 180 градуса фурна. Това ще
предотврати изгарянето по време на печенето. Постните чушки и домати пълнени с
ориз са готови, когато оризът се е сварил. За всеки случай може да пробвате
отделни зрънца от ориза, за да сте сигурни.
Около 10
минути преди да са готови, можете да сложите тънък резен кашкавал върху
плънката на доматите. Той ще се разлее леко и ще се запече, като това ще добави
допълнителен вкус към ястието.