ВЪГЛЕХИДРАТИТЕ В ХРАНИТЕЛНИЯ РЕЖИМ НА ДИАБЕТИКА част 2



По колко въглехидрати съдържат?

Масата на продуктите не е равна на количеството въглехидрати, които съдържат дори, когато става въпрос за парче кекс. От тук идва и заблудата, че диабетикът категорично не трябва да хапва тестени изделия. Напротив, той може да си позволи, но в ограничено количество като част от цялостно изграден режим.
Следният списък може да улесни изчисляването на количеството въглехидрати в продуктите.


По 15 грама въглехидрати се намират в:

  • ·         1 малко парче свеж плод – около 100 - 115 г,

  • ·         ½ чаша замразени плодове,

  • ·         ½ филийка (30 г) хляб,

  • ·         2 с.л. овесени ядки,

  • ·         на дъното на чинията боб или леща (1/2 чаша готов продукт),

  • ·         85 г картофи,

  • ·         2 малки бисквити,

  • ·         2/3 чаена чаша плодово мляко, обезмаслено,

  • ·         парче кекс 5 х 5 см,

  • ·         ½ чаша сладолед,

  • ·         1 с.л. сироп, сладко, конфитюр, захар или мед,

  • ·         1 купа супа,

  • ·         1/2 порция лазаня или подобно ястие с паста,

  • ·         6 панирани пилешки хапки,

  • ·         ¼ порция пържени картофи (десетина от тънко нарязаните). 



Мазнини, белтъчини, сол...

·         Когато се изчислява количеството въглехидрати на ядене, трябва да се взимат предвид и останалите основни хранителни вещества, които се поемат. Белтъчините и мазнините балансират усвояването на въглехидратите и отделянето на захар в кръвта. В този смисъл пържените картофки могат да се комбинират с парче месо и гарнитура от зелен фасул за обяд, а допустимото количество кекс с чаша обезмаслено кисело мляко за закуска.


  • ·         При закупуване на продуктите е добре да се следи за количество въглехидрати в тях, за да се определи допустимата порция.



  • ·         Проверявайте общото съдържанието на въглехидрати, то включва тези от захари, нишесте и фибри.



  • ·         В случай, че се налага редуциране на теглото, трябва да се съблюдава и съдържанието на калории.



  • ·         Наситените и трансмазнините следва да се избягват, за да се намали рискът от сърдечно-съдови заболявания.



  • При високо кръвно налягане трябва да се ограничава приемът на сол (натрий).

Информация: www.google.com