РЕДЕН ПАТЛАДЖАН НА ФУРНА



Продукти:
3 средни патладжана
листа пресен босилек
топено сирене на листчета
настърган пармезан
растително олио
сол
Панировка:
3 големи яйца
брашно за овалване
2 ч. ч. галета
растително олио

Сос:
500гр. доматено пюре
3 скилидки чесън
сол и захар
растително олио



Отрежете краищата на патладжана и го нарежете по дължина на филийки с дебелина около 1 см. Сложете го в гевгир, поръсете го със сол и го оставете да се престои около 1 час. Изплакнете патладжана под студена течаща вода и го подсушете.
Оваляйте го последователно в брашното, разбитите с 1 ч. л. сол яйца и галетата, като изтупвате излишното.
Загрейте олиото в тиган на средна температура. Пържете патладжана докато покафенее добре и от двете страни. Прехвърлете филийките в тава покрита с кухненска хартия или салфетка, за да попие мазнината.
В тиган загрейте олио, запържете 3те скилидки нарязан на ситно чесън и прибавете доматеното пюре. Овкусете със сол, щипка захар и оставете да къкри на слаб огън около 10 минути.
Загрейте фурната на 180 градуса. Покрийте дъното на тавичка с част от топлия доматен сос. Подредете един ред патладжани. Подредете един ред листчета от топеното сирене. Накъсайте няколко листенца босилек. Полейте равномерно от соса. Повторете процедурата няколко пъти според височината на тавата. Подредете последният ред листчета, така че да ви остане около 2-3 см разстояние от ръба на тавата. Сипете там останалия сос. Покрийте с алуминиево фолио. Пробийте няколко дупки в него.
Печете 30 минути. Махнете фолиото, поръсете с пармезан и продължете да печете докато сиренето покафенее, около 15 минути. Оставете ястието да си почине 10-20 минути, нарежете го на квадрати и го поднесете.