ЛОВЕШКА ЯХНИЯ С КЮФТЕТА

Продукти:
500 гр. кайма смес,
4 с. л. обикновен ориз,
2 средно големи глави лук,
2 моркова,
2-3 средни картофа,
3 скилидки чесън,
сладък червен пипер, черен пипер – на вкус,
3 дафинови листа, чубрица, сол,
брашно, олио.

Измийте ориза със студена вода няколко пъти и го добавете към каймата. Заедно със ситно нарязаната една глава лук и чубрицата, омесете добре сместа и оформете от нея средно големи кюфтенца и ги оваляйте в брашно.
В тенджерата, в която ще готвите яхнията сложете олиото и го загрейте. Вземете втората глава лук и я нарежете на ситно и сложете и я  запържете, докато лука започне да става прозрачен. Налейте около 2 литра вода, добавете солта, червения пипер, дафиновите листа, черения пипер и обеления нарязан на едро чесън и разбъркайте сместа и оставете да заври. Към заврелия сос внимателно с помоща на супена лъжица добавете едно по едно кюфтенцата, нарязаните моркови. Когато отново заври намалете температурата на котлона така, че яхнията да къкри. Около 30 минути е необходимо на ориза и каймата да се сварят и увкосят, тогава добавяте обелените и нарязани на едри кубчета картофи. Времето за сваряването им е около 20мин. Слагаме ги последни за да останат цели и да не се разварят.
Разбъркайте 2-3 супени лъжици брашно заедно с щипка сол в 150 мл. студена вода на гладка рядка каша и добавете към врящата  яхния, при непрекъснато разбъркване за да не се образуват гранули от брашното. Когато леко започне да ври, яхнията е готова.