ДИЕТИ С РИСК ЗА ЗДРАВЕТО


Твърде често свалянето на килограми и постигането на добра фигура с някои диети е рисково и нездравословно.Представяме ви 2 примера на популярни диети, които обещават дори сравнително разумната загуба на 4-5 кг телесно тегло на месец, изградени на неправилно ограничаване на хранителните продукти. Знаем, все пак, че такива диети водят до проблеми със здравето...



1. Диетата на Аткинс
 Една от най-атрактивните диети за продължителен период от време, от  1970 г. до може би началото на 90-те. Тази диета обещава намаляване на теглото с цели 7 кг само за 2 седмици! Кой не би искал така лесно да се отърве от нежеланите мазнини?


Диетата е изградена на принципа на ограничаване на въглехидратите и консумация на богати на белтъчини храни като месо, риба, яйца, сирена, ядки, допустими са дори мазнини като сланина,мас, масло и олио. Могат да се похапват и зеленчукови салати.

 Д-р Робърт Аткинс смята,  че след като липсва приемът на въглехидратите като основен и пръв източник на енергия, организмът се обръща към източване на енергийните запаси, складирани в мастните депа.

Слабото място и на тази, както на всяка друга базирана на лишаването от въглехидрати диета – намаляване на водното съдържание в организма. Намаляването на водното съдържание на организма води до промяна в обмяната на веществата, забавяне на метаболизма и редица здравословни проблеми. Всъщност вредите за здравето започват много преди да проличат някакви резултати от диетата. Краткотрайните резултати след години се заплащат със сериозни заболявания.


2. Диетата на Дюкан
Тази диета,съставената от френския лекар и диетелог Пиер Дюкан режим се основава на четири етапа: консумация на неограничено количество белтъчини, преминаване към план на консумация на месо и зеленчуци, въвеждане на плодове и хляб и етап на разнообразно хранене, но при условие, че един ден в седмицата се консумира отново само месо. Задължителна съставка в диетата на Дюкан са овесените трици – те трябва да се приемат ежедневно в количество равно на 3 супени лъжици. За да работи диетата, обаче се налага отказ от въглехидрати.
 Специалистите по хранене са против тази диета. По пътя на логиката всеки може да отсъди правотата им. Въглехидратите представляват голяма част от храната, която поглъщаме. Нещо повече, те са основните продукти, лежащи на най-ниското ниво на хранителната верига. В този смисъл лишаването или дори силното ограничаване на въглехидрати ще доведе в последствие до редуциране на теглото, естествено, ако за сметка на това енергийната им стойност не се замени с други продукти.

Едва ли обаче някой би могъл да консумира толкова много зеленчуци в режима си. Ние не доставяме дори препоръчваното количество в ежедневието си, какво остава, ако трябва да изядем три пъти по-голямо! Дюкан изключва ядките. Мазнините също са ограничени.
 
 
Защо ефектът на диетата не продължава дълго? Ето какво отговаря професорът по психология и нутрициология Дейвид Левитски от Университета Корнел в Ню Йорк:
„Когато изхвърлим въглехидратите от хранителния си режим, губим тегло предимно заради намаляване на водното съдържание в организма. Процесите на редуциране на мазнини в тялото въобще не се задействат. Загубата на водно съдържание личи особено по лицето, кожата губи своята свежест. Този проблем всъщност се появява много по-рано, отколкото се отбелязва загуба на тегло.“




Информация: www.google.com