Съществуват продукти, които подпомагат имунната система в
в борбата срещу „чужди тела“ и инфекции. Представяме ви три такива продукта,
които едва ли биха изненадали някого относно ползите за организма.
1. Кисело мляко
Киселото мляко осигурява живи бактерии, които са ни необходими в борбата срещу
патогенни, които срещаме. Ацидофилните
бактерии отделят
млечна киселина, подобряват храносмилането и ускоряват процеса на разграждане
на сложните съединения в по-прости вещества.
Без тях организмът ни трудно би се справил с усвояването на множество
хранителни вещества, което би се отразило и на имунната система.
Бифидо бактериите в киселото мляко поддържат имунната система. Особено ценни
са за възрастните хора, тъй като стимулират имунитета им. Изследване показва,
че редовната консумация на кисело мляко се отразява на броя на Т-лимфоцитите,
на N-клетките и на Т-хелперните клетки.
Кофичка кисело мляко на ден – това е полезното количество, но при условие, че съдържа полезните бактерии.
Кофичка кисело мляко на ден – това е полезното количество, но при условие, че съдържа полезните бактерии.
2. Чесън
Съдържа едни от най-силните съединения (алицин, тиосулфати и др.), които подпомагат организма в
борбата му срещу инфекции. Чесънът от векове се възприема за антибактериално и
антимикотично средство и действително по ефективност надминава дори някои
лекарствени средства. Изследователи потвърждават, че консумацията на големи
количества чесън в началото на простудно заболяване съкращава времето на протичане
на заболяването и силата на оплакванията.
Най-добро действие чесънът има когато
се консумира в суров вид.
В периоди на силно разпространение на вирусни и бактериални инфекции е препоръчително редовната употреба по 1-2 скилидки на ден за поддържане на имунитета срещу заболяване.
В периоди на силно разпространение на вирусни и бактериални инфекции е препоръчително редовната употреба по 1-2 скилидки на ден за поддържане на имунитета срещу заболяване.
3. Моркови
Изключително богати на бета-каротин , който има свойството да стимулира
образуването на N-клетки, клетките убийци, и Т-лимфоцити. Тези клетки се
справят с вредни микроорганизми, причиняващи инфекции и заболяване.
Фалкаринолът в моркова се смята за супер съставка, която се разглежда
като преспективна за лечение на рак.
Добре е морковите да се консумират
сурови на салата или на сок.При топлинна
обработка губят част от полезните си качества.
Препоръчително е да се консумират
около 300 г моркови на ден.
Информация: www.google.com