ПРОДУКТИ В ЗАЩИТА НА ИМУННАТА СИСТЕМА



 Съществуват продукти, които подпомагат имунната система в в борбата срещу „чужди тела“ и инфекции. Представяме ви три такива продукта, които едва ли биха изненадали някого относно ползите за организма. 


1. Кисело мляко
Киселото мляко осигурява живи бактерии, които са ни необходими в борбата срещу патогенни, които срещаме. Ацидофилните бактерии отделят млечна киселина, подобряват храносмилането и ускоряват процеса на разграждане на сложните съединения в по-прости вещества. Без тях организмът ни трудно би се справил с усвояването на множество хранителни вещества, което би се отразило и на имунната система.

Ацидофилните бактерии елиминират успешно болестотворни микроорганизми, например срещу салмонела и шигела, първата най-често виновна за хранителните отравяния, втората причинител на дизентерия. Ефективни са и срещу някои вируси.

Бифидо бактериите в киселото мляко поддържат имунната система. Особено ценни са за възрастните хора, тъй като стимулират имунитета им. Изследване показва, че редовната консумация на кисело мляко се отразява на броя на Т-лимфоцитите, на N-клетките и на Т-хелперните клетки.

Кофичка кисело мляко на ден – това е полезното количество, но при условие, че съдържа полезните бактерии.


2. Чесън
Съдържа едни от най-силните съединения (алицин, тиосулфати и др.), които подпомагат организма в борбата му срещу инфекции. Чесънът от векове се възприема за антибактериално и антимикотично средство и действително по ефективност надминава дори някои лекарствени средства. Изследователи потвърждават, че консумацията на големи количества чесън в началото на простудно заболяване съкращава времето на протичане на заболяването и силата на оплакванията.

Най-добро действие чесънът има когато се консумира в суров вид.
 
В периоди на силно разпространение на вирусни и бактериални инфекции е препоръчително редовната употреба по 1-2 скилидки на ден за поддържане на имунитета срещу заболяване.

 
3. Моркови
Изключително богати на бета-каротин , който има свойството да стимулира образуването на N-клетки, клетките убийци, и Т-лимфоцити. Тези клетки се справят с вредни микроорганизми, причиняващи инфекции и заболяване.
 Фалкаринолът в моркова се смята за супер съставка, която се разглежда като преспективна за  лечение на рак.
Добре е морковите да се консумират сурови на салата  или на сок.При топлинна обработка губят част от полезните си качества.
Препоръчително е да се консумират около 300 г моркови на ден.

 Информация: www.google.com