Днес повече от всякога сме наясно, че храната
ни е от ключово значение за възстановяването на организма при боледуване и
укрепването на имунната система.В този смисъл мнението за лековитата сила на
пилешката супа при настинка не случайна.
Хранителният режим е особено важен и когато инфекцията продължи повече дни – тогава организмът спешно се нуждае от витамини и минерали, които ще му помогнат да устои на заболяването.
Хранителните вещества, които са ценни за изграждане, поддържане и функциониране на организма, включват витамини, минерали, аминокиселини, есенциални мастни киселини. От жизненоважно значение за организма са водата и източниците на енергия – въглехидрати, белтъчини и мазнини. За да се укрепи имунната система при боледуване, първо трябва да се осигури разнообразие и добър баланс в храненето.
Хранителният режим е особено важен и когато инфекцията продължи повече дни – тогава организмът спешно се нуждае от витамини и минерали, които ще му помогнат да устои на заболяването.
Хранителните вещества, които са ценни за изграждане, поддържане и функциониране на организма, включват витамини, минерали, аминокиселини, есенциални мастни киселини. От жизненоважно значение за организма са водата и източниците на енергия – въглехидрати, белтъчини и мазнини. За да се укрепи имунната система при боледуване, първо трябва да се осигури разнообразие и добър баланс в храненето.
1. Богата на белтъчини, витамин В6 и витамин В12, храна
Храни, които подпомагат организма в борбата му срещу инфекции, са тези, които осигуряват достатъчно белтъчини. Те са основни за изграждането на агентите на имунната система. Основен източник на белтъчини са: месо без мазнини, пиле, риба, бобови култури, млечни продукти, яйца и ядки. На ден са ни необходими минимум 70 г. С консумацията им се доставят и необходими за оздравителния процес и имунната система - витамин В6 и витамин В12.
Витамин В6 се съдържа повече в пуешкото месо и бобовите култури, както и в картофите, спанака и пълнозърнестите храни. Витамин В12 се намира основно в бобовите култури, ядките, месото и пилето.
2. Биофлавоноиди
Био флавоноидите, които укрепват имунната система, могат да се намерят в цитрусовите плодове, като грейпфрут, портокал, лимон. Те обаче следва да се използват не само във вид на сок, но цели, тъй като ценните вещества са в горчивата им ципа.
3. Витамин С и
фолиева киселина
При консумация на млечни продукти се отделят повече телесни секрети, което е от полза при кашлица и възпалено гърло. Консумацията на млечни продукти обаче по време на боледуване е възможно да влоши симптоми на гадене и повръщане.
Портокаловият сок заедно с пулпата е изключително богат на витамин С и фолиева киселина, два витамина, които ускоряват оздравяването при грип и настинка.
4. Глутатион
Глутатионът е вещество, което подсилва имунната система в борбата й срещу инфекциите. Антиоксидантът съдържа в зеленчуци като зеле и броколи, а също така в динята в близост до кората.
5. Повече течности
По време на боледуване е
задължително да се пият много течности за да не се дехидратира организма.Полезни са соковете,
бистрите зеленчукови супи, разреденият лимонов сок, сок от лайм.Много помагат топлите
чайове с мед.За предпочитане са билкови такива-липа,листа от малина,мащерка с
мед.Топлият чай, успокоява гърлото. И разширява дихателните
пътища.Информация: www.google.com