КАК ДА СЕ ХРАНИМ,КОГАТО СМЕ БОЛНИ ОТ ГРИП И НАСТИНКА



 Днес повече от всякога сме наясно, че храната ни е от ключово значение за възстановяването на организма при боледуване и укрепването на имунната система.В този смисъл мнението за лековитата сила на пилешката супа при настинка не  случайна.


Хранителният режим е особено важен и когато инфекцията продължи повече дни – тогава организмът спешно се нуждае от витамини и минерали, които ще му помогнат да устои на заболяването.


Хранителните вещества, които са ценни за изграждане, поддържане и функциониране на организма, включват витамини, минерали, аминокиселини, есенциални мастни киселини. От жизненоважно значение за организма са водата и източниците на енергия – въглехидрати, белтъчини и мазнини. За да се укрепи имунната система при боледуване, първо трябва да се осигури разнообразие и добър баланс в храненето.



1. Богата на белтъчини, витамин В6 и витамин В12, храна

Храни, които подпомагат организма в борбата му срещу инфекции, са тези, които осигуряват достатъчно белтъчини. Те са основни за изграждането на агентите на имунната система. Основен източник на белтъчини са: месо без мазнини, пиле, риба, бобови култури, млечни продукти, яйца и ядки. На ден са ни необходими минимум 70 г. С консумацията им се доставят и необходими за оздравителния процес и имунната система - витамин В6
 и витамин В12.
Витамин В6
 се съдържа повече в пуешкото месо и бобовите култури, както и в картофите, спанака и пълнозърнестите храни. Витамин В12 се намира основно в бобовите култури, ядките, месото и пилето.
 
2. Биофлавоноиди

Био флавоноидите, които укрепват имунната система, могат да се намерят в цитрусовите плодове, като грейпфрут, портокал, лимон. Те обаче следва да се използват не само във вид на сок, но цели, тъй като ценните вещества са в горчивата им ципа.

 3. Витамин С и фолиева киселина

При консумация на млечни продукти се отделят повече телесни секрети, което е от полза при кашлица и възпалено гърло. Консумацията на млечни продукти обаче по време на боледуване е възможно да  влоши симптоми на гадене и повръщане.
Портокаловият сок заедно с пулпата е изключително богат на витамин С и фолиева киселина, два витамина, които ускоряват оздравяването при грип и настинка.
 

4. Глутатион

Глутатионът е вещество, което подсилва имунната система в борбата й срещу инфекциите. Антиоксидантът  съдържа  в зеленчуци като зеле и броколи
, а също така в динята в близост до кората.


5. Повече течности
По време на боледуване е задължително да се пият много течности за да не се дехидратира организма.Полезни са соковете, бистрите зеленчукови супи, разреденият лимонов сок, сок от лайм.Много помагат топлите чайове с мед.За предпочитане са билкови такива-липа,листа от малина,мащерка с мед.Топлият чай,  успокоява гърлото. И разширява дихателните пътища.



Информация: www.google.com