Продукти:
500 г финни
кори,
300 г сирене,
4 яйца,
300 г кисело мляко,
150 г краве масло,
5-6
суп.лъжици олио,
½ ч. лъжичка сода бикербонат.
Плънката се приготвя от
разбитите яйца, натрошеното сирене, олиото, киселото мляко и содата. Баницата се
реди в предварително намазана с масло тава, като най-напред се поставят ред кори, наръсени с мазнина, пак кори, плънка и така кора, мазнина, друга кора, плънка до свършване
на продуктите. Баницата се нарязва на квадрати. В съда, в който е била плънката се
поставят 2-3 лъжици вода за да се оберат
остатъците и с тази смес и останалата
мазнина се полива баницата.
Баницата се пече в предварително
затоплена умерена фурна. След изпичането се напръсква с малко вода, завива се с
кърпа и се обръща, като ръбовете на тавата се подпират на няколко чаши или
бурканчета от сладко. Така баницата става по-пухкава и по-обемна.