Продукти:
400-500 гр. бекон,
няколко стръка магданоз,
600 гр. гъби - печурки,
1 малка глава лук,
1 средна скилидка чесън,
чаена чаша вода,
3 листенца дафинов лист,
200 гр. маслини МАМУТ,
черен пипер и сол,
олио или зехтин (специално за това ястие препоръчваме
зехтин. Защото аромата на маслина се смесва по добре с този на гъбите.)
В
голям тиган загряваме мазнината, слагаме ситно нарязания чесън и листата
дафинов лист - за около 30 секунди колкото да освободят аромата си. Прибавяме
ситно нарязаната глава лук и задушаваме с чашата вода докато лука омекне и
стане прозрачен. Прибавяме гъбите измити почистени и нарязани на филийки с
дебелина 3-4 мм, обезкостените и нарязаните на едро маслини и бъркаме постоянно
около 5-6 мин докато гъбите получат златист цвят от всички страни. Изваждаме листата дафинов лист и
прибавяме почистения от дръжките и ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол на
вкус. За това ястие препоръчваме предварително нарязан бекон от вакумна
опаковка защото е идеално тънко предварително нарязан и нашата работа е само да
го направим на жулиени (малки ивици) с ширина около сантиметър и половина. Така
подготвения бекон добавяме в тигана и бъркаме още около 5-10мин докато всичко
се запържи и поеме подправките.
Сервираме
ястието топло. Добър апетит!