Продукти:
1.200 кг агнешко
бутче,
1/2 пакетче краве масло,
1 китка магданоз,
1 ч.лъжичка червен
пипер,
брашно,
1 чаена чаша топла вода,
2-3 суп.лъжици червено вино,
сол.
Почистеното бутче се
срязва по дължина/от вътрешната страна/ за са се извади бедрената кост.На
мястото на костта се слага 1/3 от маслото,размесено със сол и ситно нарязан
магданоз,след което отворът се зашива с конец и бутчето се намазва с останалото
масло,размесено с червения пипер и сол.Бедрената кост се разсича на 2 и се слага на дъното на съда,в който ще се
пече месото.Отгоре се слага месото и се запича в предварително силно загрята
фурна десетина минути,след което отстрани в съда се сипва ½ ч.чаша топла вода.След
като се изпече до зачервяване от едната страна,като от време на време се долива
по 1-2 лъжици топла вода,месото се обръща и се изпича и от другата страна като
се полива със собствения му сос.Изпеченото месо се изважда в топъл поднос и
след като се поохлади се нарязва с остър нож на порции.Сосът се
прецежда,поръсва се с малко брашно,разрежда се ако има нужда,подправя се с
виното и се кипва.Месото,разделено на порции се полива с малко сос и се поднася
със зелена салата.