Продукти:
500 гр. свинско месо от
бут,
400 гр. червено цвекло,
2 средно големи глави
лук,
2 моркова,
2-3 средни картофа,
3 скилидки чесън,
сладък червен пипер,
черен пипер – на вкус,
3 дафинови листа,
чубрица, сол,
брашно, олио.
В тенджерата, в която ще готвите яхнията
сложете олиото и го загрейте. Вземете двете глави лук и ги нарежете на ситно.
Запържете, докато лука започне да става прозрачен, прибавете нарязаното на едро
месо, добавете солта, червения пипер, дафиновите листа, черния пипер , обеления
нарязан на едро чесън и разбъркайте сместа. Оставете да се задуши за около 10
минути при постояно бъркане. Налейте около 2 литра вода, когато заври намалете
температурата на котлона така, че ястието да къкри. Около 50 минути е
необходимо на месото и цвеклото да се сварят и овкусят, тогава добавяте
обелените и нарязани на едри кубчета картофи и моркови. Времето за сваряването
им е около 30мин. Слагаме ги последни за да останат цели и да не се разварят.
Разбъркайте
2-3 супени лъжици брашно заедно с щипка сол в 150 мл. студена вода на гладка
рядка каша и добавете към врящата яхния, при
непрекъснато разбъркване за да не се образуват гранули от брашното. Когато леко
започне да ври, яхнията е готова.