Продукти:
2-3 връзки магданоз,
2 домата,
1 краставица,
2-3 стръка зелен лук,
1 лимон,
3-4 с.л. белен сусам (оригиналната рецепта е с булгур, но
ние предлагаме тази защото е по бърза и лесна)
зехтин или олио,
сол.
Магданоза се почиства, измива, отстраняват
се дръжките и се нарязва на ситно. Доматите и краставицата се нарязват на малки
кубчета слагат се в купа за салата. Добавят се магданоза, почистения и също
ситно нарязан лук.
- Тук е мястото за нашата препоръка:
·
измийте
добре лимона с помощта на неупотребявана гъба за съдове от към "рошавата
страна". На най- ситното ренде настържете лимонова кора в купата със
зеленчуците. Това ще добави свеж
вкус и ще подсили аромата.
Прибавете
сусама, зехтина, лимонов сок и сол на вкус и разбъркайте добре салатата като е
важно зеленчуците да запазят цялостта си. Тайната на салатата ТАБУЛЕ е в
ситното нарязване и доброто разбъркване. Това е една свежа и приятна на вкус
салата която се сервира с ледено студена ракия или мастика на кристали.
ВАЖНО!
Ако
все пак решите да пробвате ОРИГИНАЛНАТА АРАБСКА РЕЦЕПТА и направите салатата с
булгур. Пригответе го ето така:
3-4
с.л. почистен и измит булгур се заливат със силно вряща вода. Престоява така за
около 2ва часа докато поеме водата и омекне, след което се отцежда с гевгир.