СОЛТА И РИСКА ЗА СЪРЦЕТО



 

Според последни проучвания ако намалим приема на сол с 2 г рискът за сърцето ни е с 20% по-нисък.Намаляването на приетата сол в храната понижава кръвното налягане.
 Анализите показват,че намалената консумация на сол в храните действително предотвратява сърдечни атаки и инсулти.
Учените правят преглед на няколко проучвания, които включват над 6000 души.
 След две години ,в които участниците са намалили консумацията на твърде солени храни, учените констатират тенденция на намален брой смъртни случаи.Установява се ипонижаване на кръвното налягане, вследствие намаляване приема на натрийПрепоръчителния дневен прием на сол е 5-6 г, но според някои диетолози организмът се нуждае дори по-малко от 1 г на ден, за да функционира правилно.
Друго, ново проучване пък показва, че солта предизвика зависимост, подобна на пристрастяването към цигари и наркотици, тъй като въздейства на същите връзки и клетки в мозъка.
Откритието дава възможност да се изясни защо на някои хора им е трудно да се откажат от консумацията на сол.И все пак 2 г по-малко сол на ден-20 % по-нисък риск за сърцето.Заслужава си.

Информация: www.google.com