Артишокът е зеленчук с високо
съдържание на антиоксиданти. Класира се на седмо място по съдържание на
антиоксиданти, според проучване на американското министерство на земеделието,
включващо 1000 различни хранителни продукти.
Сред мощните антиоксиданти в зеленчука са кверцетин,
рутин, антоцианини, цинарин, лутеолин и силимарин.
Поради съдържанието на цинарин, артишокът е полезен за
засилване на жлъчната секреция.
Резултати от научни изследвания показват, че артишокът
може да се използва и като помощно средство при лечение на чернодробни
заболявания. Антиоксидантите цинарин и силимарин, които се съдържат в него, са
полезни за черния дроб. Изследване установява, че благоприятстват
регенерирането на тъканите му.
Според експерти артишокът съдържа 1/4 от препоръчителния
дневен прием на фибри.
Артишокът има диуретични свойства и подпомага
храносмилането.
Съставки в листата на артишока имат благоприятно действие
за намаляване на холестерола чрез инхибиране на HMG-CoA редуктазата,
сочи изследване. Зеленчукът спомага за повишаване нивата на “добрия” HDL и намаляване
тези на „лошия” LDL холестерол.
Информация: www.google.com
Информация: www.google.com