Лаймът е цитрусов плод, въпреки, че по външния си вид наистина напомня на обикновения жълт лимон. Двата
плода се различават не само по цвета си, но и по вкусовите качества.
Лаймът, виреещ в в райони с тропически и субтропически климат, има
зелена кора, която е доста по-тънка от тази на лимона и сочна,
бледозелена месеста част.
Лаймът, както типичен представител на цитрусовите плодове е с изключително високо съдържание на витамин С и доставя приблизително 35% от дневните нужди на организма.
Лаймът, както типичен представител на цитрусовите плодове е с изключително високо съдържание на витамин С и доставя приблизително 35% от дневните нужди на организма.
Витамин С е мощен антиоксидант, елиминиращ
високо реактивоспособните свободни радикали. Те са считани за една от
компонените в патогенезата на атеросклерозта, исхемичната болест на сърцето,
диабета, хроничните възпалителни заболявания, злокачествени такива и процесът
на стереене изобщо.
Лаймът е изключително полезен и в същото време диетичен цитрусов
плод, който може да бъде консумиран в огромни количества без никакво негативно
влияние върху здравето, тъй като не съдържа мазнини, натрий и холестерол.
Зеленият цитрусов плод е освежаващ, ободряващ и диетичен, което го
прави подходящ за разтоварващи летни диети. Един средно голям плод, тежащ
около 60-70 грама има едва 20 ккал. Лаймът е отличен източник на
растителни влакна, което го прави идеален продукт не само за хара спазващи
диети, но и за тези с храносмилателни проблеми. Плодът съдържат значителни
количества желязо (около 2%), фосфор, калий (2%), калций (2%), магнезий и
етерични масла, източник е на пектинови вещества и витамини.