Рецепти от наши читатели: ШАРЕН БОБ С НАДЕНИЦА от Хрис Ка





Продукти:
боб 500-700гр,
1.5-2бр. големи глави лук,
дометено пюре или 2бр. домати,
2бр. чушки,
3бр. моркови,
олио,
сол***,
джоджен,
чубрица,

 




Накисвате боба от вечерта, водата да е поне три пръста над него като го залеете, ВОДАТА ДА Е НА СТАЙНА ТЕМПЕРАТУРА. След, поне 7-8 часа, киснене, варите в тенджера, водата пак да е 50% повече от съдържанието на тенджерата, може да е по-малко, но не повече. ВАРИТЕ ДОКАТО БОБА ОМЕКНЕ, до степен малко преди съвсем да е готов. Изхвърляте първата вода, прецеждате боба, изплаквате го със студена вода и го връщате в тенджерата, допълвате по малко водичка от предният път. Добавяте олио, около 1/4-1/2 чаена чашка. Докато кипне нарязвате чушките, лука и морковите на ситно и ги добавяте вътре в боба и ги оставяте да врят, за около плюс минус 30 минути, до трайно омекване. Добавяте дометено пюре, или ако сте решили да го готвите с пресни домати, два домата, на ситно нарязани, но ги слагате още с моркова и чушките, ако е пюре към края, на вкус, но поне 100-тина грама.

Подправки, основните са: Джоджен и чубрица, червен пипер, сол. Препоръчваме също така черен пипер. целина на вкус. Магданоза също е интересен за украса, накрая.

*Съвет, боб без люто не е боб.

***СОЛ СЕ СЛАГА ЕДВА В КРАЯ НА ГОТВЕНЕТО, иначе боба ще остане твърд. 



Надениците, печете отделно на оребрен тиган и добавяте отстрани след като ги изпечете на вкус. Ако ги искате в боба, се нарязват на шайби и ги добавяте 5-10 минути преди края на готвенето.