Продукти:
боб 500-700гр,
1.5-2бр. големи глави лук,
дометено пюре
или 2бр. домати,
2бр. чушки,
3бр. моркови,
олио,
сол***,
джоджен,
чубрица,
Накисвате боба
от вечерта, водата да е поне три пръста над него като го залеете, ВОДАТА ДА Е НА
СТАЙНА ТЕМПЕРАТУРА. След, поне 7-8 часа, киснене, варите в тенджера, водата
пак да е 50% повече от съдържанието на тенджерата, може да е по-малко, но не
повече. ВАРИТЕ ДОКАТО БОБА ОМЕКНЕ, до степен малко преди съвсем да е готов. Изхвърляте
първата вода, прецеждате боба, изплаквате го със студена вода и го връщате в
тенджерата, допълвате по малко водичка от предният път. Добавяте олио, около
1/4-1/2 чаена чашка. Докато кипне нарязвате чушките, лука и морковите на ситно и ги
добавяте вътре в боба и ги оставяте да врят, за около плюс минус 30 минути, до
трайно омекване. Добавяте дометено пюре, или ако сте решили да го готвите с пресни
домати, два домата, на ситно нарязани, но ги слагате още с моркова и чушките,
ако е пюре към края, на вкус, но поне 100-тина грама.
Подправки, основните са: Джоджен и чубрица, червен пипер, сол. Препоръчваме
също така черен пипер. целина на вкус. Магданоза също е интересен за украса,
накрая.
*Съвет, боб без люто не е боб.
***СОЛ СЕ
СЛАГА ЕДВА В КРАЯ НА ГОТВЕНЕТО, иначе боба ще остане твърд.
Надениците, печете отделно на оребрен тиган и добавяте отстрани след
като ги изпечете на вкус. Ако ги искате в боба, се нарязват на шайби и ги добавяте
5-10 минути преди края на готвенето.