НЕ НА ДИЕТИЧНИТЕ ГАЗИРАНИ НАПИТКИ




Диетичните газирани напитки увеличават риска от сърдечен удар и инсулт при хората, които ги консумират всеки ден в сравнение с тези, които изобщо не пият. Д-р Стивън Гринберг, невролог в медицинското училище в Харвард, обяснява, че проведените изследвания би трябвало да повишат вниманието на хората към диетичните газирани напитки. "Най-простото решение е да пиете вода.", казва още д-р Гринберг. 
За онези, които искат да намалят приема на калории, диетичните газирани напитки не са най-добрият заместител на подсладените напитки, обясняват експертите.
 

В проучването са взели участие около 25 000 души на възраст над 40 години в околността на Ню Йорк в периода от 1993 до 2001 година. Експертите проследяват здравето на участниците в период от 10 години. През това време са регистрирани 559 случая на инсулт или сърдечни удари, като 338 от тях се оказват фатални. Ежедневната консумация на диетични газирани напитки повишава риска от сърдечни удар и инсулт с до 48%. Не са различни резултатите и при хора, които консумират, както диетични, така и обикновени газирани напитки.

 Информация: www.google.com