Продукти:
600 г свинско
месо/може телешко или агнешко/,
120 г растително масло,
3 с.л.ориз,
600 г
домати,
3 глави кромид лук,
1 малък патладжан,
3 чушки,
200 г тиквички,
1 връзка
магданоз,
малко кервиз, черен пипер, сол.
Нарязаните на филийки
домати се слагат в чиния.Чушките,патладжанът/след като му е премахната
горчивината/тиквичките се нарязват на дребно,смесват се с нарязания на филийки
лук,ситно нарязаните магданоз и кервиз и се слагат в друга чиния.Всичко се
поръсва със сол и черен пипер,залива се с растително масло и се оставя
зеленчуците да си пуснат сока.Половината от доматите се нареждат на дъното на
глинен съд,върху тях се изсипват и половината от зеленчуците. Нарязаното на
средно големи парчета месо се разпределя върху тях.След това се слага останалия
зеленчук,наръсва се измития ориз.Покрива се с останалите филийки домати,залива
се с 2 чаши вода и останалото в чиниите растително масло.Задушава се около
2-2.30 часа първоначално на силна,а след това на слаба фурна.Сервира се горещ в
съда,в който е печен с червено вино.