Зелените листни
зеленчуци-марули,салати съдържат витамин
К.
Витамин К участва в образуването на 4 от 13-те
необходими
за кръвосъсирването белтъци. По-малко известен факт обаче,
установен при медицински изследвания през последните години, е, че витаминът
участва и в изграждането на костната тъкан. Дефицитът му също е причина за намалена костна плътност.
Дефицит на витамина се открива при хора, които не консумират салати и ястия със зелени листни зеленчуци. В същото време изследванията са категорични - жените, които приемат 110 микрограма витамин К ежедневно намаляват риска от фрактури на костите с 30% консумацията на салата от зелени листни зеленчуци всекидневно намалява този риск наполовина.
Поддържането на стабилно ниво на витамин К в организма е от значение и при профилактика на инсулта,
когато се приемат антикоагуланти от типа на Coumadin,
което е обвързано с контрола на риска от кръвоизлив.
Освен в марулите, салатите, витамин К се съдържа в: броколите, блюкселското зеле, магданоза и най-често използваните масла за готвене.
Препоръчителна дневна доза от витамина е 120 микрограма за мъжете и 90 микрограма за жените.
Освен в марулите, салатите, витамин К се съдържа в: броколите, блюкселското зеле, магданоза и най-често използваните масла за готвене.
Препоръчителна дневна доза от витамина е 120 микрограма за мъжете и 90 микрограма за жените.