ЗИМНА КАПАМА



Продукти:
1 голяма зелка или 2 средни зелки,
1.200 кг свинска плешка, 
4 пилешки бутчета/може и без тях,тогава се увеличава грамажа на наденицата/,
300 г прошарена сланина или бекон,
700 г кайма ,
600 г пушена наденица или позасъхнал суров суджук,
1/2 ч.чаша ориз,
2  стръка праз лук,
черен пипер, кимион, сол, 
1 лъжичка червен пипер,
1 ч. ч. смесена топла вода и зелева чорба,
1-2 лъжици мас.

На дъното на голям пръстен гювеч се нарежда нарязаната сланина/бекон/. От зелката се отделят листа за сърмичките, а останалото зеле се нарязва. Нарежда се 1 пласт върху сланината. Поръсва се с черен пипер. Върху него се нарежда овкусеното със сол и черен пипер, нарязано на едри късове месо от свинска плешка. От каймата,ориза,нарязания на дребно праз,черния пипер, кимиона,червения пипер и зелевите листа се приготвят сърми, които се нареждат около месото и над него. Върху тях се поставя отново пласт нарязано зеле, овкусено с черен пипер. Върху този пласт се подреждат пилешките бутчета и наденицата, поръсват се с черен пипер и се покриват с 3 големи зелеви листа. Добавя се чашата вода и зелев сок и маста. Вместо да да се замазва капака с тесто съда се покрива с алуминиево фолио и върху него се слага капака. Гювечът се слага в студена фурна на 250 градуса и след като заври се намалява на  120-150 градуса за 4 часа.