Продукти:
1 голяма зелка
или 2 средни зелки,
1.200 кг свинска плешка,
4 пилешки бутчета/може и без
тях,тогава се увеличава грамажа на наденицата/,
300 г прошарена сланина или
бекон,
700 г кайма ,
600 г пушена наденица или позасъхнал суров суджук,
1/2 ч.чаша
ориз,
2 стръка праз лук,
черен
пипер, кимион, сол,
1 лъжичка червен пипер,
1 ч. ч. смесена топла вода и
зелева чорба,
1-2 лъжици мас.
На дъното на голям
пръстен гювеч се нарежда нарязаната сланина/бекон/. От зелката се отделят листа
за сърмичките, а останалото зеле се нарязва. Нарежда се 1 пласт върху сланината. Поръсва
се с черен пипер. Върху него се нарежда овкусеното със сол и черен пипер,
нарязано на едри късове месо от свинска плешка. От каймата,ориза,нарязания на
дребно праз,черния пипер, кимиона,червения пипер и зелевите листа се приготвят
сърми, които се нареждат около месото и над него. Върху тях се поставя отново
пласт нарязано зеле, овкусено с черен пипер. Върху този пласт се подреждат
пилешките бутчета и наденицата, поръсват се с черен пипер и се покриват с 3
големи зелеви листа. Добавя се чашата вода и зелев сок и маста. Вместо да да се
замазва капака с тесто съда се покрива с алуминиево фолио и върху него се слага
капака. Гювечът се слага в студена фурна на 250 градуса и след като заври се
намалява на 120-150 градуса за 4 часа.