БЕКОН С МАСЛИНИ И ГЪБИ на тиган


Продукти:
400-500 гр. бекон,
няколко стръка магданоз,
600 гр. гъби - печурки,
1 малка глава лук,
1 средна скилидка чесън,
 чаена чаша вода,
3 листенца дафинов лист,
 200 гр. маслини МАМУТ,
черен пипер и сол,
олио или зехтин (специално за това ястие препоръчваме зехтин. Защото аромата на маслина се смесва по добре с този на гъбите.)

 В голям тиган загряваме мазнината, слагаме ситно нарязания чесън и листата дафинов лист - за около 30 секунди колкото да освободят аромата си. Прибавяме ситно нарязаната глава лук и задушаваме с чашата вода докато лука омекне и стане прозрачен. Прибавяме гъбите измити почистени и нарязани на филийки с дебелина 3-4 мм, обезкостените и нарязаните на едро маслини и бъркаме постоянно около 5-6 мин докато гъбите получат златист цвят от всички страни. Изваждаме листата дафинов лист и прибавяме почистения от дръжките и ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол на вкус. За това ястие препоръчваме предварително нарязан бекон от вакумна опаковка защото е идеално тънко предварително нарязан и нашата работа е само да го направим на жулиени (малки ивици) с ширина около сантиметър и половина. Така подготвения бекон добавяме в тигана и бъркаме още около 5-10мин докато всичко се запържи и поеме подправките.

Сервираме ястието топло. Добър апетит!