ОБЪРНАТА БАНИЦА





Продукти: 
500 г финни кори, 
300 г сирене, 
4 яйца, 
300 г кисело мляко, 
150 г краве масло, 
5-6 суп.лъжици олио, 
½ ч. лъжичка сода бикербонат.




Плънката се приготвя от разбитите яйца, натрошеното сирене, олиото, киселото мляко и содата. Баницата се реди в предварително намазана с масло тава, като най-напред се поставят ред кори, наръсени с мазнина, пак кори, плънка и така кора, мазнина, друга кора, плънка до свършване на продуктите. Баницата се нарязва на квадрати. В съда, в който е била плънката се поставят 2-3 лъжици вода  за да се оберат остатъците и с тази смес и останалата мазнина се полива баницата.
Баницата се пече в предварително затоплена умерена фурна. След изпичането се напръсква с малко вода, завива се с кърпа и се обръща, като ръбовете на тавата се подпират на няколко чаши или бурканчета от сладко. Така баницата става по-пухкава  и по-обемна.